Przez ostatnie dwa miesiące zjadłem więcej kaszy jaglanej niż przez czterdzieści cztery lata mojego życia. Dlaczego wcześniej jej nie jadałem? Jakoś nie była popularna w moim domu rodzinnym. Gotowana była na mleku i najczęściej w towarzystwie twarogu służyła jako nadzienie do pierogów. Z opowiadań moich dziadków i rodziców wiem , że dawniej w każdym gospodarstwie siano proso i robiono z niego jagły. Chyba dopiero większy dostęp do ryżu spowodował ,że kasza jaglana została trochę zapomniana. A nie powinno tak być. Jest świetna jako składnik wielu potraw i deserów. Dzisiaj podam przepis na trufle czekoladowe na bazie kaszy jaglanej. Są obłędne.
Składniki:
- 200 g ciemnej , gorzkiej czekolady
- 1 szklanka ugotowanej i zimnej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego ( lub zwykłego – dla nie wegan)
- 1/2 szklanki orzechów ( włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
- 3 łyżki syropu z agawy ( lub miodu)
- 50 ml koniaku, whisky lub wódki ( niekoniecznie)
- kakao do obtoczenia trufli
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy aż będzie bardzo gorące. Dodajemy połamaną czekoladę, olej kokosowy oraz syrop z agawy i mieszamy do chwili gdy czekolada się rozpuści. Do czekolady dodajemy kaszę i blendujemy wszystko na gładką masę.
Orzechy mielimy w malakserze ( w zależności jak lubimy mogą być bardziej lub mniej zmielone) i dodajemy do masy czekoladowej wraz z alkoholem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około trzy godziny. Gdy masa nam zastygnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w kakao i wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki.
0 comments on “Czekoladowe trufle z kaszą jaglaną”Add yours →