Czekoladowe jeżyki z bakaliami

Proste i szybkie ciastka z dodatkiem czekolady i bakalii. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Po prostu pyszne.

 

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady deserowej ( 50 g rozpuścić z masłem, a 50 g posiekać na małe kawałki)
  • 200 g ciemnego cukru muscavados
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • 250 g bakalii ( rodzynki, posiekane orzechy, daktyle , suszone morele, żurawina)
  • 1 cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Masło rozpuścić z czekoladą.  Lekko przestudzić. Jajka ubić lekko z cukrem , cukrem wanilinowym i solą. Dodać przestudzone masło i mąkę wymieszaną z sodą. Wymieszać aż składniki się połączą, Dodać posiekane bakalie i posiekaną czekoladę. Łyżką formować mniej więcej równe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem. Odstępy powinny być spore ponieważ ciastka się rozlewają. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.