Czebureki

Duże pierogi z parzonego ciasta nadziewane mięsem lub szpinakiem.

Smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki ciasta :

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Składniki nadzienia mięsnego: 

  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 4 małe cebule
  • 3 ząbki czosnki
  • sól, pieprz

Składniki nadzienia szpinakowego:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Olej do smażenia

Wykonanie ciasta i formowanie czebureków :

W gorącej wodzie roztapiamy masło i rozpuszczamy sól. Do mąki wlewamy gorącą wodę z masłem i mieszamy drewnianą łyżką ( uwaga ,można się poparzyć) . Gdy woda połączy się prawie z mąką wbijamy jajko i delikatnie (dalej jest gorące) zagniatamy sprężyste ciasto. Odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na 12 części . Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, podsypując mąką na cienki placek. Na połowie placka rozkładamy cienką warstwę nadzienia ( zostawiamy jeden centymetr od brzegów ), składamy na pół i widelcem łączymy brzegi ciasta . Wyjdzie  się nam taki duży, płaski pieróg. Wlewamy olej na patelnię ( 1-2 cm) , rozgrzewamy i smażymy po 2-3 minuty z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy od razu.

Wykonanie nadzienia:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem.

Szpinak podsmażamy na patelni do momentu odparowania wody. Schładzamy. Dodajemy czosnek, ser, przyprawy i mieszamy.

Każde nadzienie jest na jedną porcję ciasta z 3,5 szklanki mąki.