Czak-Czak

Ten deser wywodzi się z kuchni tatarskiej. Kawałeczki ciasta smażone na głębokim tłuszczu i połączone miodowym karmelem . Dodatek orzechów, rodzynek, migdałów i skórki pomarańczowej oraz wody z kwiatów pomarańczy sprawia , że deser smakuje jak z „Tysiąca i jednej nocy”. Obowiązkowe łakocie  dla wielbicieli wszystkiego co chrupiące.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki koniaku , wódki lub rumu
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 140 g miodu
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej , smażonej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki siekanych grubo orzechów ( włoskie, nerkowce, migdały, laskowe)
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy ( niekoniecznie)

Wykonanie :

Z jajek, mąki , soli i alkoholu zagniatamy ciasto . Odstawiamy na pól godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto odpoczęło dzielimy je na dwie części i wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. Płat ciasta posypujemy mąką z obu stron i kroimy na pasy o szerokości około 2 cm. Składamy jeden na drugim i kroimy makaron szeroki na około 1 cm. Obsypujemy makaron ( czy raczej łazanki)mąką aby nam się nie posklejał. W identyczny sposób postępujemy z drugą połową ciasta. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Bierzemy garść makaronu na sitko , odsiewamy mąkę i wrzucamy nasze łazanki do gorącego tłuszczu. Mieszamy aby się nie posklejały. Smażymy aż będą rumiane . Wyciągamy na papierowy ręcznik. W ten sposób smażymy następne partie ciasta.

Miód roztapiamy w garnku . Gdy jest już lejący dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści . Zagotowujemy i gotujemy syrop do nitki ( temp. 120 stopni C). Zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy wodę z kwiatów pomarańczy i mieszamy syrop jeszcze 3 minuty. Do miski przekładamy usmażone ciasteczka , dodajemy bakalie i polewamy gorącym syropem. Mieszamy wszystko aby syrop pokrył równomiernie ciasteczka i bakalie. Zmoczonymi w zimnej wodzie formujemy na talerzu kształt kopca czy jurty. Ciasteczka powinny dobrze przylegać do siebie ale nie mogą być zmiażdżone. Odstawiamy na 3-4 godziny. Kroić ostrym nożem.