Ciasto z Coca-Colą

W każdej warstwie tego ciasta jest coca-cola. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie . Lekka nuta coca coli z lekka uzależnia i sprawia , ze po zjedzeniu jednego kawałka  sięgamy po drugi. W wersji dla dorosłych dodatkowo wzmocnione rumem. Ponieważ smak coca coli był dla mnie za delikatny za drugim razem dodałem jeszcze syrop o smaku coli . Smak był bardziej wyrazisty .

 

Składniki na ciasto:

  • 130 g masła
  • 150 ml coca coli
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki syropu o smaku coli
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę z ciasteczkowo-migdałową:

  • 150 g pokruszonych drobno herbatników typu petit
  • 180 ml coca coli
  • 3 łyżki syropu o smaku coli
  • 130 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 150 g masła
  • 150 g mielonych migdałów ze skórką
  • 2 łyżki rumu

Składniki na piankę o smaku coli:

  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 150 ml coca coli
  • 4-5 łyżek syropu o smaku coli
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretka:

  • 300 ml coca coli
  • 3 łyżki syropu o smaku coli
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Wykonanie:

Jajko ubijay z cukrem i solą. Dodajemy roztopione masło, syrop i coca colę. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm. Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Pokruszone drobno herbatniki zalewamy coca colą i syropem . Zostawiamy na godzinę. Do namoczonych herbatników dodajemy zmielone migdały. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy masę ciasteczkową, kakao i rum.Miksujemy wszystko i wykładamy na zimny spód ciasta.

Żelatynę zalewamy zimną colą i zostawiamy na 15 minut.Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy syrop i mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem i wlewamy chłodną żelatynę z colą. Mieszamy lekko i wykładamy na masę ciasteczkową.

Na galaretkę żelatynę zalewamy zimną colą. Zostawiamy na 15 minut . Stale mieszając doprowadzamy colę prawie do wrzenia , aż żelatyna nam się rozpuści. Dodajemy syrop. Zimną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i wstawiamy na trzy godziny do lodówki.

Przed nałożeniem masy cisteczkowej ciasto możemy nasączyć coca colą.