W każdej warstwie tego ciasta jest coca-cola. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie . Lekka nuta coca coli z lekka uzależnia i sprawia , ze po zjedzeniu jednego kawałka sięgamy po drugi. W wersji dla dorosłych dodatkowo wzmocnione rumem. Ponieważ smak coca coli był dla mnie za delikatny za drugim razem dodałem jeszcze syrop o smaku coli . Smak był bardziej wyrazisty .
Składniki na ciasto:
- 130 g masła
- 150 ml coca coli
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- 3 łyżki syropu o smaku coli
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę z ciasteczkowo-migdałową:
- 150 g pokruszonych drobno herbatników typu petit
- 180 ml coca coli
- 3 łyżki syropu o smaku coli
- 130 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kakao
- 150 g masła
- 150 g mielonych migdałów ze skórką
- 2 łyżki rumu
Składniki na piankę o smaku coli:
- 500 ml śmietanki do ubijania
- 150 ml coca coli
- 4-5 łyżek syropu o smaku coli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Galaretka:
- 300 ml coca coli
- 3 łyżki syropu o smaku coli
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Wykonanie:
Jajko ubijay z cukrem i solą. Dodajemy roztopione masło, syrop i coca colę. Miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm. Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 170 stopni C.
Pokruszone drobno herbatniki zalewamy coca colą i syropem . Zostawiamy na godzinę. Do namoczonych herbatników dodajemy zmielone migdały. Mieszamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy masę ciasteczkową, kakao i rum.Miksujemy wszystko i wykładamy na zimny spód ciasta.
Żelatynę zalewamy zimną colą i zostawiamy na 15 minut.Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy syrop i mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem i wlewamy chłodną żelatynę z colą. Mieszamy lekko i wykładamy na masę ciasteczkową.
Na galaretkę żelatynę zalewamy zimną colą. Zostawiamy na 15 minut . Stale mieszając doprowadzamy colę prawie do wrzenia , aż żelatyna nam się rozpuści. Dodajemy syrop. Zimną galaretkę wylewamy na masę śmietankową i wstawiamy na trzy godziny do lodówki.
Przed nałożeniem masy cisteczkowej ciasto możemy nasączyć coca colą.