Ciasto Marcinek

Tradycyjne ciasto z Podlasia. Piętnaście kruchych blatów przełożone zostało ubitą śmietaną z dodatkiem wanilii i cytryny. Po obciążeniu śmietana integruje się kruchym ciastem i razem dają coś wyjątkowego. Prosto , bez żadnych udziwnień. Liczy się tylko smak…..

Składniki ciasta:

  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 400 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 1200 ml śmietanki do ubijania 30%
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • wanilia lub cukier wanilinowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu podzielić na 15 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko w kształt koła (średnica 23 cm) ,przełożyć na blaszkę ( można piec w tortownicy lub na zwykłej prostokątnej blaszce). Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. W taki sam sposób upiec pozostałe 14 krążków. Możemy ciasto podzielić na mniejszą ilość części . Krążki muszą być jednak cienkie. Nie przejmujmy się , że po upieczeniu cisto jest nierówne.

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy kwaśną śmietanę, sok z cytryny i wanilię i jeszcze trochę ubijamy. Nie przejmujmy się, że masa stanie się rzadsza. Taka właśnie ma być.

Ubitą śmietaną przekładamy krążki ciasta. Smarujemy również cienko wierzch i boki „Marcinka” .Odstawiamy ciasto na 2-3 godziny aby krem zaczął wsiąkać w ciasto . Po tym czasie ciasto przykrywamy krążkiem papieru,kładziemy deskę i lekko „Marcinka” obciążamy ( tak by krem nam nie wyciekł). Zostawiamy  na noc. Na drugi dzień posypujemy boki i wierzch ciasta wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami lub pokruszonymi ciastkami .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comments on “Ciasto MarcinekAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.