Tradycyjne ciasto z Podlasia. Piętnaście kruchych blatów przełożone zostało ubitą śmietaną z dodatkiem wanilii i cytryny. Po obciążeniu śmietana integruje się kruchym ciastem i razem dają coś wyjątkowego. Prosto , bez żadnych udziwnień. Liczy się tylko smak…..
Składniki ciasta:
- 125 g masła
- 90 g cukru
- 1 jajko
- 1 zółtko
- 125 ml śmietany 18 %
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 1200 ml śmietanki do ubijania 30%
- 300 ml śmietany 18 %
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
- wanilia lub cukier wanilinowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu podzielić na 15 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko w kształt koła (średnica 23 cm) ,przełożyć na blaszkę ( można piec w tortownicy lub na zwykłej prostokątnej blaszce). Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. W taki sam sposób upiec pozostałe 14 krążków. Możemy ciasto podzielić na mniejszą ilość części . Krążki muszą być jednak cienkie. Nie przejmujmy się , że po upieczeniu cisto jest nierówne.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy kwaśną śmietanę, sok z cytryny i wanilię i jeszcze trochę ubijamy. Nie przejmujmy się, że masa stanie się rzadsza. Taka właśnie ma być.
Ubitą śmietaną przekładamy krążki ciasta. Smarujemy również cienko wierzch i boki „Marcinka” .Odstawiamy ciasto na 2-3 godziny aby krem zaczął wsiąkać w ciasto . Po tym czasie ciasto przykrywamy krążkiem papieru,kładziemy deskę i lekko „Marcinka” obciążamy ( tak by krem nam nie wyciekł). Zostawiamy na noc. Na drugi dzień posypujemy boki i wierzch ciasta wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami lub pokruszonymi ciastkami .
0 comments on “Ciasto Marcinek”Add yours →