Szybkie, niedrogie ciasto z dodatkiem kefiru i kawy. Kawa jest w cieście oraz w śmietanie, którą przełożono ciasto. Po kilku godzinach większość śmietany wsiąka w ciasto. Smak mocno kawowy. Jak tiramisu.
Składniki ciasta:
- 1/2 szklanki kefiru( w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczlnej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 100 g oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu spirytusowego
Składniki kremu( trochę jest za rzadki na krem ale taki ma być ):
- 300 ml śmietany (18% lub 22 %)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
W kefirze rozpuszczamy kawę i zostawiamy na 15 minut aby kawa całkiem się rozpuściła. Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy olej, kefir z kawą i mąkę. Mieszamy.Sodę mieszamy z octem i wlewamy ten „musujący” płyn do ciasta. Mieszamy i wylewamy w tortownicę ( 23 cm średnicy). Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez godzinę.Studzimy przez pół godziny i jeszcze ciepły kroimy na dwie części.
Śmietanę z cukrem i kawą mieszamy i zostawiamy na 20 minut aby kawa dobrze się rozpuściła. Blaty układamy na desce przekrojoną stroną do góry. Oba blaty smarujemy połową kawowej śmietany i zostawiamy na 15 minut aby śmietana nam wsiąkła w ciasto. Po tym czasie smarujemy znów śmietaną ( tak aby nam zostało masy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta). Blaty ciasta składamy posmarowanymi stronami do siebie. Boki i wierzch smarujemy resztką śmietany. Po 10 minutach , posypujemy ciasto tartą czekoladą i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny aby wystygło i zwilgło.