Ciasto kawowo-śmietankowe

Szybkie, niedrogie ciasto z dodatkiem kefiru i kawy. Kawa jest w cieście oraz w śmietanie, którą przełożono ciasto. Po kilku godzinach większość śmietany wsiąka w ciasto. Smak mocno kawowy. Jak tiramisu.

Składniki ciasta:

  • 1/2 szklanki kefiru( w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczlnej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Składniki kremu( trochę jest za rzadki na krem ale taki ma być ):

  • 300 ml śmietany (18% lub 22 %)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

W kefirze rozpuszczamy kawę i zostawiamy na 15 minut aby kawa całkiem się rozpuściła. Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy olej, kefir z kawą i mąkę. Mieszamy.Sodę mieszamy z octem i wlewamy ten „musujący” płyn do ciasta. Mieszamy i wylewamy w tortownicę ( 23 cm średnicy). Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez godzinę.Studzimy przez pół godziny i jeszcze ciepły kroimy na dwie części.

Śmietanę z cukrem i kawą mieszamy i zostawiamy na 20 minut aby kawa dobrze się rozpuściła. Blaty układamy na desce przekrojoną stroną do góry. Oba blaty smarujemy połową kawowej śmietany i zostawiamy na 15 minut aby śmietana nam wsiąkła w ciasto. Po tym czasie smarujemy znów śmietaną ( tak aby nam zostało masy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta). Blaty ciasta składamy posmarowanymi stronami do siebie. Boki i wierzch smarujemy resztką śmietany. Po 10 minutach , posypujemy ciasto tartą czekoladą i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny aby wystygło i zwilgło.