Kilka lat temu oglądałem zabawną komedię produkcji francuskiej pt ” Babcia Gandzia”. W filmie wnuczek głównej bohaterki dodaje wiadome ziele do przygotowywanego ciasta czekoladowego. Zainteresowało mnie to ciasto i po wypróbowaniu kilku przepisów zagościło u mnie na dłużej. Wygląda jak brownie ale jest zdecydowanie lepsze. Jest lekkie i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki plus 3 łyżki brązowego cukru demerara
- 50 ml rumu lub brandy
- 180 g plus 1 łyżka masła
- 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka ekstraktu wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy jedną łyżką masła ( dno i boki) i wysypujemy trzema łyżkami cukru .
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w misce , na parze. Do roztopionej czekolady dodajemy połowę pozostałego cukru, masło , wanilię , sól i alkohol. Mieszamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Czekoladę studzimy. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do letniej czekolady dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dosypujemy pozostały cukier. Gdy piana będzie już lśniąca dodajemy ją do chłodnej masy czekoladowej w trzech partiach . Najpierw dodajemy trzecią część ubitych białek i mieszamy, potem następną część i również mieszamy. Z ostatnią częścią białek dodajemy również mąkę. Mieszamy lekko do połączenia się składników. Wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut. Ochłodzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Nie przejmujmy się tym , że podczas chłodzenia środek trochę się zapadnie . Ciasto kroimy zimne.
0 comments on “Ciasto czekoladowe w stylu francuskim”Add yours →