Ciastka czekoladowe z masą z masła orzechowego

 

Przepis na te ciastka pochodzi ze strony Anny Olson, następczyni Marthy Stewart . Ciastka whoopie pie są bardzo popularne w USA . Wcale się nie dziwię. Mocno czekoladowe ciasto przełożone jest w tej wersji kremem z masła orzechowego. Nie tylko dzieciaki będą je uwielbiać.

Składniki ciasta:

  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 i 1/4 szklanki kefiru w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki kremu:

  • 1 szklanka niesolonego masła orzechowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru  (  w orginale było półtorej szklanki cukru ale według mnie  jedna szklanka w zupełności wystarczy)
  • 1 łyżka rumu

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na jednolite ciasto. Blachę wcześniej nagrzewamy w piekarniku i na rozgrzaną blachę formujemy łyżką do lodów lub zwykłą łyżką około  20 ciastek . Między ciastkami robimy większe odstępy ponieważ się rozlewają. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C . Po upieczeniu studzimy na kratce.

Składniki kremu ( wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Krem wyciskamy na spodnią stronę zimnego ciasta i przykrywamy drugim ciastkiem. Odstawiamy do chłodnego miejsca aby krem stężał. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy deserową czekoladą .

Ważna uwaga ! Szybko znikają !