Proste w przygotowaniu , smaczne i bardzo efektowne. Lemon curd sprawia , że po zjedzeniu jednego zaraz sięgasz po następne ciastko. Jeśli nie mamy kremu cytrynowego możemy ciastka przełożyć dżemem morelowym lub masą budyniową o smaku waniliowym.
Składniki:
- 2 łyżki suchego maku
- 200 g sera twarogowego
- 120 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka lemon curd lub dżemu morelowego lub masy budyniowej o żółtym kolorze
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut , a potem odcedzić na sitku. Ze sparzonego maku , twarogu, masła, jajka, mąki , cukru, skórki cytrynowej i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy na pól godziny do lodówki. Ciasto po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy ciastka foremką o kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawamy małe, okrągłe dziurki ( ja użyłem do tego szerszego końca tulejki do rurek). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut ( lekko mają się zarumienić). PO upieczeniu wszystkie ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smarujemy kremem lub dżemem i przykładamy delikatnie ciastko z dziurką.
0 comments on “Ciasteczka wielkanocne „Jajka””Add yours →