Orzeźwiające , cytrynowe ciastka z domowym lemon curd w środku. Trudno się oprzeć maślano-cytrynowemu zapachowi tych ciastek.
Składniki:
- 150 g masła
- 20 g smalcu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik lemon curd
Wykonanie:
Masło i smalec utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko , skórkę, sok i wanilię. Połączyć mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić w lodówce na jedną godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blasze w odległości 2-3 cm . Kciukiem zrobić wgłębienie w każdej kulce ciasta. W wgłębienie nałożyć krem cytrynowy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut . Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.