Chłodnik truskawkowy z koniakiem

Świeże truskawki wymieszane z ubitymi na parze żółtkami , doprawione śmietanką, goździkami, cynamonem i odrobiną koniaku. Podany schłodzony idealnie smakuje w upalne dni.

 

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • ćwiartka cytryny
  • kawałek laski cynamonu
  • 3 gożdziki
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki koniaku lub brandy

Wykonanie:

Umyć starannie truskawki,oderwać szypułki i odebrać pół kilograma najładniejszych. Pozostały kilogram owoców wrzucić do garnka , zalać wodą, dodać połowę cukru, sok wyciśnięty z cytryny i laskę cynamonu. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Ubij  w garnku żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel. Do ubitych żółtek wlej zimne mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną . Energicznie mieszając trzepaczką zagotuj mleko z żółtkami i natychmiast zdejmij z ognia. Kompot truskawkowy przetrzeć przez sitko razem z truskawkami ( cynamon i goździki wyrzucić). Wymieszać przetarty kompot z masą żółtkową. Pozostałe truskawki zmiksować i wymieszać z zupą. Dodać koniak.Odstawić do lodówki aż zupa będzie zimna. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Serwować zimną zupę na głębokich talerzach przybraną kleksem bitej śmietany.

 

Przepis pochodzi z gazety „Smaki i aromaty” – nr 3, 2001 r.

0 comments on “Chłodnik truskawkowy z koniakiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.