Świeże truskawki wymieszane z ubitymi na parze żółtkami , doprawione śmietanką, goździkami, cynamonem i odrobiną koniaku. Podany schłodzony idealnie smakuje w upalne dni.
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- 100 g cukru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- ćwiartka cytryny
- kawałek laski cynamonu
- 3 gożdziki
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki koniaku lub brandy
Wykonanie:
Umyć starannie truskawki,oderwać szypułki i odebrać pół kilograma najładniejszych. Pozostały kilogram owoców wrzucić do garnka , zalać wodą, dodać połowę cukru, sok wyciśnięty z cytryny i laskę cynamonu. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Ubij w garnku żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel. Do ubitych żółtek wlej zimne mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną . Energicznie mieszając trzepaczką zagotuj mleko z żółtkami i natychmiast zdejmij z ognia. Kompot truskawkowy przetrzeć przez sitko razem z truskawkami ( cynamon i goździki wyrzucić). Wymieszać przetarty kompot z masą żółtkową. Pozostałe truskawki zmiksować i wymieszać z zupą. Dodać koniak.Odstawić do lodówki aż zupa będzie zimna. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Serwować zimną zupę na głębokich talerzach przybraną kleksem bitej śmietany.
Przepis pochodzi z gazety „Smaki i aromaty” – nr 3, 2001 r.
0 comments on “Chłodnik truskawkowy z koniakiem”Add yours →