Chili Con Carne

Mielona wołowina, kukurydza , fasola, pomidory i ostre chili. Kmin i oregano sprawiają, że potrawa pachnie obłędnie. Podajemy z ryżem lub tortillą . Danie możemy wzbogacić kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

 

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 mała lub 1/2 normalnej puszki kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera lub 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej , wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 puszki krojonych pomidorów lub 1 litr gęstej passaty pomidorowej
  • pęczek oregano lub kolendry
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę , marchewkę i seler ścieramy na tarce ( możemy też rozdrobnić wszystko w malakserze). Rozgrzewamy oliwę na patelni lub w rondlu i wrzucamy rozdrobnione warzywa. Dodajemy chili, kmin, oregano, cynamon i smażymy aż warzywa zmiękną ( około 7-8 minut). Dodajemy mielone mięso i smażymy 10 minut cały czas mieszając i rozdrabniając większe kawałki mięsa. Wrzucamy odcedzone fasole i kukurydzę, pomidory lub passatę, ocet balsamiczny, 1/2 szklanki wody, sól i pieprz . Gotujemy na małym ogniu przez godzinę , od czasu do czasu mieszamy aby potrawa się nam nie przypaliła. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Posypujemy świeżym oregano lub kolendrą.