Gryczane , drożdżowe bliny nadziane zostały twarogiem wymieszanym z ksylitolem i wanilią. Ułożone w żaroodpornym naczyniu zostały przełożone masłem i utartym jabłkiem i zapieczone. Podane z różanym jogurtem i syropem różanym.
Składniki na bliny :
- 1 i 1/2 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
Składniki nadzienia:
- 250 g sera twarogowego
- 1 całe jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli.
Do zapiekania:
- 1 duże jabłko
- 100 g masła
- cukier kryształ ( do smaku)
Wykonanie:
Do miski wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy i ciągle mieszając wsypujemy jedną szklankę pszennej mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 40 minut aby rozczyn podrósł. Po tym czasie dodajemy dwa żółtka, olej, mąkę gryczaną, sól , łyżeczkę cukru oraz pół szklanki mleka. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy około szklanki gorącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy cienkie bliny na rozgrzanej patelni ( tylko na początku patelnię smarujemy olejem). Bliny smażymy na małej patelni. Jeżeli nie mamy małej patelni to smażymy je na dużej a potem kroimy na pół.
Twaróg mieszamy z jajkiem , cukrem i solą . Smarujemy nadzieniem bliny i zwijamy jak krokiety.
Masło roztapiamy w rondelku , Jabłko obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę blinów z twarogiem , smarujemy roztopionym masłem, kładziemy utarte jabłko i posypujemy łyżką cukru. Kładziemy drugą warstwę blinów, smarujemy je masłem , kładziemy utarte jabłko i cukier. Ważne żeby górna warstwa była przykryta jabłkami. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 190 stopni C przez 45-50 minut.