Bliny pszenno-gryczane nadziewane twarogiem

Gryczane , drożdżowe bliny nadziane zostały twarogiem wymieszanym z ksylitolem i wanilią. Ułożone w żaroodpornym naczyniu zostały przełożone masłem i utartym jabłkiem i zapieczone. Podane z różanym jogurtem i syropem różanym.

Składniki na bliny :

  • 1 i 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki nadzienia:

  • 250 g sera twarogowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli.

Do zapiekania:

  • 1 duże jabłko
  • 100 g masła
  • cukier kryształ ( do smaku)

 

Wykonanie:

Do miski wlewamy jedną szklankę ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy i ciągle mieszając wsypujemy jedną szklankę pszennej mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 40 minut aby rozczyn podrósł.  Po tym czasie dodajemy dwa żółtka, olej,  mąkę gryczaną, sól , łyżeczkę cukru oraz pół szklanki mleka. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy około szklanki gorącej wody i mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy cienkie bliny na rozgrzanej patelni ( tylko na początku patelnię smarujemy olejem). Bliny smażymy na małej patelni. Jeżeli nie mamy małej patelni to smażymy je na dużej a potem kroimy na pół.

Twaróg mieszamy z jajkiem , cukrem i solą . Smarujemy nadzieniem bliny i zwijamy jak krokiety.

Masło roztapiamy w rondelku , Jabłko obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę blinów z twarogiem , smarujemy roztopionym masłem,  kładziemy utarte jabłko i posypujemy łyżką cukru. Kładziemy drugą warstwę blinów, smarujemy je masłem , kładziemy utarte jabłko i cukier. Ważne żeby górna warstwa była przykryta jabłkami. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 190 stopni C przez 45-50 minut.