Nie wiem jak u Was ale w moim rodzinnym domu często zamiast zupy ogórkowej gotowało się barszcz na wywarze mięsnym z kwasem z kiszonych ogórków . Często dodatkiem do takiego barszczu były tłuczone ziemniaki ze skwarkami ( czyli z omastą). Ja wolałem jeść tą zupę z chlebem. Zawsze bardziej mi smakowała na kolację niż na obiad.
Składniki :
- 700 g kości wieprzowych świeżych lub wędzonych
- 3 białe kiełbaski
- szklanka kwasu z ogórków kiszonych
- 4 szt. ogórków kwaszonych
- 1 cebula
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
- sól, pieprz mielony do smaku
- zielony koperek
Wykonanie:
Kości myjemy i zalewamy czterema litrami wody . Dodajemy cebulę, listek , ziele i pieprz. Gotujemy godzinkę na średnim ogniu. Po godzinie dodajemy białą kiełbasę , ogórki i wlewamy kwas. Gotujemy jeszcze pół godziny. Cebulę i kości wyciągamy z wywaru. Kiełbasę i ogórki kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do zupy. Śmietankę mieszamy z maka , tak aby nie było grudek i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Wsypujemy koperek. Barszcz możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
0 comments on “Barszcz ogórkowy”Add yours →