Barszcz ogórkowy

Nie wiem jak u Was ale w moim rodzinnym domu często zamiast zupy ogórkowej gotowało się barszcz na wywarze mięsnym z kwasem z kiszonych ogórków . Często dodatkiem do takiego barszczu były tłuczone ziemniaki ze skwarkami ( czyli z omastą). Ja wolałem jeść tą zupę z chlebem. Zawsze bardziej mi smakowała na kolację niż na obiad.

Składniki :

  • 700 g  kości wieprzowych świeżych lub wędzonych
  • 3 białe kiełbaski
  • szklanka kwasu z ogórków kiszonych
  • 4 szt. ogórków kwaszonych
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • zielony koperek

Wykonanie:

Kości myjemy i zalewamy czterema litrami wody . Dodajemy cebulę, listek , ziele i pieprz. Gotujemy godzinkę na średnim ogniu. Po godzinie dodajemy białą kiełbasę , ogórki i wlewamy kwas. Gotujemy jeszcze pół godziny. Cebulę i kości wyciągamy z wywaru. Kiełbasę i ogórki kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do zupy. Śmietankę mieszamy z maka , tak aby nie było grudek i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Wsypujemy koperek.  Barszcz możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

0 comments on “Barszcz ogórkowyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.