Barszcz czerwony z pasztecikami

 

Ten barszcz pachnie późnym latem i jesienią . Warzywa korzeniowe wtedy są najsmaczniejsze i najwartościowsze.  Brak tutaj bulionu czy wzmacniaczy smaku . Jest tylko duża ilość warzyw, kwaśne, polskie jabłka i dobry zakwas buraczany. Do tej tego podaję domowe paszteciki z pieczarkami . Przepis na paszteciki pochodzi ze starych zeszytów mojej mamy.

dscf6843-1

Składniki barszczu:

  • 3 kg buraków
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego 6 %
  • 0,5 l dobrego zakwasu buraczanego
  • 2 kwaśne jabłka
  • 10 suszonych grzybków
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kminku lub kopru
  • sól , pieprz, cukier
  • sok z cytryny

Składniki na paszteciki : 

  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka zielonej , posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oleju lub masła do smażenia
  • sól i pieprz
  • kminek lub czarnuszka do posypania

Wykonanie barszczu :

Jeden kilogram buraków ugotować lub upiec . Pozostałe surowe warzywa( 2 kg buraków, marchew, pietruszkę , seler i cebulę) obrać i pokroić w kostkę . Zalać w garnku wodą tak aby sięgała około 2 centymetry powyżej warzyw. Dodać suszone grzybki, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i zagotować. Dodać ocet i gotować na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Odstawiamy na godzinę i dodajemy starte na tarce ugotowane lub upieczone buraki ( jeśli pieczemy buraki to można upiec też dwie przekrojone cebule i dodać je do wywaru).Odstawiamy na noc w chodne miejsce.

Na drugi dzień wywar odcedzamy , dolewamy zakwas buraczany , dodajemy pokrojone na ćwiartki obrane jabłka, całe ząbki czosnku (mogą być w łupinie) i doprowadzamy do wrzenia ( wywar nie może się zagotować). Doprawiamy solą, mielonym pieprzem , cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy gorący ale i zimny też jest wspaniały.

Wykonanie pasztecików:

Mąkę, tłuszcz, śmietanę, rozkruszone drożdże, jajka, żółtka i sól zagniatamy szybko tak aby powstało elastyczne ciasto . Wstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulkę obieramy , kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy drobno pokrojone lub starte na grubej tarce pieczarki i smażymy do momentu aż woda z grzybów wyparuje. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, pietruszkę , doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Na brzeg nakładamy nadzienie i zwijamy dwa razy. Odcinamy roladkę od reszty ciasta. Znów na brzeg wykładamy nadzienie, zwijamy dwa razy i odcinamy . Roladki smarujemy jajkiem , kroimy na nieduże kawałki i układamy na blaszce do pieczenia .Posypujemy kminkiem lub czarnuszką. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku aż paszteciki się zarumienią ( około 20 minut ale zależy to od piekarnika).