Babka powstała w chwili czyszczenia lodówki przed świętami. Miałem trochę słoików z dżemami, które były zjedzone do połowy. W internecie znalazłem dużo przepisów na ciasto czekoladowe.Postanowiłem upiec ją w formie babki . Przy okazji postanowiłem wypróbować przepis na glazurę. Nie przepadam za lukrem a ta glazura bardziej strukturą przypomina pianki marshmallow. Nie lepi się i nie kruszy i jest bardzo efektowna.
Składniki ciasta:
- 125 g masła
- 100 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennnej
- 300 g dżemu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki glazury:
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Masło, cukier, mleko i kakao zagotować w garnku i zostawić do przestudzenia. Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku i ubijać do połączenia jajek z masą czekoladową. Dodać przesianą mąkę, dżem i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny ( soda ma się zacząć pienić). Ciasto wlać do dużej formy na babkę (można wykorzystać inne formy) i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 70 minut ( trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Wystudzić ciasto.
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut aby napęczniała. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i zagotować. Do gorącego syropu dodać żelatynę i mieszając rozpuścić żelatynę (nie gotować). Syrop z żelatyną miksować przez 3-5 minut, aż masa stanie się biała i zgęstnieje. Polać zimne ciasto gęstniejącą glazurą.
0 comments on “Babka czekoladowa z dżemem i glazurą cytrynową”Add yours →