Babka czekoladowa z dżemem i glazurą cytrynową

Babka powstała w chwili czyszczenia lodówki przed świętami. Miałem trochę słoików z dżemami, które były zjedzone do połowy. W internecie znalazłem dużo przepisów na ciasto czekoladowe.Postanowiłem upiec ją w formie babki . Przy okazji postanowiłem wypróbować przepis na glazurę. Nie przepadam za lukrem a ta glazura bardziej strukturą przypomina pianki marshmallow. Nie lepi się i nie kruszy i jest bardzo efektowna.

Składniki ciasta:

  • 125 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennnej
  • 300 g dżemu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki glazury:

  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Masło, cukier, mleko i kakao zagotować w garnku i zostawić do przestudzenia. Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku i ubijać do połączenia jajek z masą czekoladową. Dodać przesianą mąkę, dżem i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny ( soda ma się zacząć pienić). Ciasto wlać do dużej formy na babkę (można wykorzystać inne formy) i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 70 minut ( trzeba sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Wystudzić ciasto.

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut aby napęczniała. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i zagotować. Do gorącego syropu dodać żelatynę i mieszając rozpuścić żelatynę (nie gotować). Syrop z żelatyną miksować przez 3-5 minut, aż masa stanie się biała i zgęstnieje. Polać zimne ciasto gęstniejącą glazurą.

0 comments on “Babka czekoladowa z dżemem i glazurą cytrynowąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.