Amaretti – włoskie migdałowe ciasteczka

Mielone migdały , białko i cukier. Tylko trzy składniki efekt końcowy wspaniały.

Kruche z wierzchu, ciągnące w środku. Idealnie pasują do kawy.

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 300 g cukru pudru
  • 340 g mielonych migdałów
  • 30 ml likieru amaretto lub kilka kropel esencji migdałowej

Wykonanie:

Cukier puder przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać w białka migdały z cukrem ,dodać likier lub esencję. Na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia formować łyżką lub rękawem cukierniczym nieduże ciastka. Zachować odstępy ponieważ ciasteczka podwajają swą objętość. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.

 

Przepis pochodzi ze strony „mojewypieki.com”