Bigos

Nic tak nie smakuje jesienią i zimą jak domowy bigos. Przyrządzony z kiszonej i słodkiej kapusty, boczku, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wołowego. Dodatek suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i jałowca sprawia, że potrawa roztacza w domu cudowny aromat. W bigosie ważna jest jakość kiszonej kapusty. W moim przypadku kapustę kiszę sam.

 

 

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 500 g wołowiny ( pręga, zrazówka )
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy wiejskiej ( jałowcowej lub myśliwskiej)
  • 750 g mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka)
  • 30 g suszonych grzybów
  • 10 sztuk wędzonych, suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu ( o wyrazistym smaku np. gryczany)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka kulek jałowca
  • sól , pieprz , ziele angielski, liść laurowy

Wykonanie:

Kapustę kiszoną lekko odciskamy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą  pięć centymetrów powyżej kapusty i gotujemy godzinę. W tym czasie grzyby zalewamy wodą i odstawiamy też na godzinę. Grzyby po namoczeniu gotujemy i wraz z płynem wrzucamy do kapusty. Świeżą kapustę szatkujemy i obgotowujemy w osobnym garnku przez 10 minut . Odcedzamy i przekładamy do garnka z kiszoną kapustą . Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy pokrojoną wołowinę i wieprzowinę. Smażymy aż mięso lekko się zrumieni. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy jeszcze 10 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy śliwki bez pestek, miód ,koncentrat pomidorowy, wino i przyprawy ( jałowiec, liść laurowy ,ziele angielskie). Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny (garnek ma być odkryty ). Odstawiamy do schłodzenia. Na drugi dzień bigos znów gotujemy na wolnym ogniu przynajmniej godzinę. Uważamy ,żeby się nam nie przypalił. Trzeba często mieszać. Możemy też bigos zapiec w piekarniku przez 2-3 godziny.

Oczywiście rodzaje mięsa mogą być różne ( drób, dziczyzna), wędliny również. Zamiast śliwek możemy dać garść suszonej żurawiny . Zamiast miodu dodać łyżkę dobrych powideł śliwkowych. Kto lubi może doprawić bigos kminkiem , cząbrem i dorzucić trzy ząbki czosnku.bigosnatalerzu-1

0 comments on “BigosAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.