Klopsiki w sosie potrawkowym

Uwielbiam przygotowywać potrawy,przypominające mi dzieciństwo w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. To niesamowite jak można oszukać zmysł smaku gdy węch , wzrok mówią nam, że mamy przed sobą klopsiki z mięsa. Tak naprawdę podstawą tych klopsików jest tofu i kasza jaglana lub płatki owsiane. Pierwszy raz robiłem je z naturalnego tofu, z płatkami owsianymi i płatkami drożdżowymi. Były delikatne i przepyszne. Drugim razem użyłem tofu wędzonego i kaszy jaglanej. Były bardziej wyraziste w smaku, a podane z buraczkami i ziemniakami tworzyły po prostu bombę smakową.

Składniki klopsików:

  • 100 g tofu ( naturalne lub wędzone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahiny
  • 1 łyżka syropu z agawy lub  1 łyżeczka cukru
  • 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej lub namoczonych płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków drożdżowych( niekoniecznie)
  • 2 łyżki mielonego lnu złocistego
  • 1 łyżka pasty miso lub 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól , pieprz mielony
  • olej do smażenia

Składniki sosu:

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • nieduży kawałek selera
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • kilka listków selera
  • 2 łyżki sosu z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony (biały lub czarny)

Wykonanie klopsików :

Cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy masło orzechowe lub tahinę, sos sojowy lub miso i miksujemy na jednolitą masę. Tofu rozgniatamy widelcem , dodajemy kaszę, zmiksowaną cebulę i czosnek, mielony len, syrop z agawy i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę kaszy manny lub kaszy kukurydzianej.  Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy na oleju lub pieczemy w piekarniku ( 190 stopni i 30 minut- po 15 minutach klopsiki odwrócić na drugą stronę).

Wykonanie sosu:

Słonecznik zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawiamy na pól godziny. Po tym czasie miksujemy ziarenka razem z wodą w blenderze i odcedzamy na sitku lub za pomocą gazy. Otrzymamy piękną śmietankę słonecznikową do sosu. Zamiast tak przygotowanej śmietanki możemy użyć śmietanki kokosowej

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę , marchew i seler. Smażymy aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze minutę. Do zasmażki dolewamy zimny bulion i śmietankę słonecznikową. Mieszamy energicznie aż powstanie gładki sos . Dorzucamy pietruszkę i seler , doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem , pieprzem i solą. Wrzucamy klopsiki i gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut. Pietruszkę i seler wyciągamy ( możemy też posiekać drobno listki i dodać na koniec do sosu).

Podajemy z ziemniakami  i ulubioną surówką.

0 comments on “Klopsiki w sosie potrawkowymAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.