Uwielbiam przygotowywać potrawy,przypominające mi dzieciństwo w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. To niesamowite jak można oszukać zmysł smaku gdy węch , wzrok mówią nam, że mamy przed sobą klopsiki z mięsa. Tak naprawdę podstawą tych klopsików jest tofu i kasza jaglana lub płatki owsiane. Pierwszy raz robiłem je z naturalnego tofu, z płatkami owsianymi i płatkami drożdżowymi. Były delikatne i przepyszne. Drugim razem użyłem tofu wędzonego i kaszy jaglanej. Były bardziej wyraziste w smaku, a podane z buraczkami i ziemniakami tworzyły po prostu bombę smakową.
Składniki klopsików:
- 100 g tofu ( naturalne lub wędzone)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła orzechowego lub tahiny
- 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru
- 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej lub namoczonych płatków owsianych
- 1 łyżka płatków drożdżowych( niekoniecznie)
- 2 łyżki mielonego lnu złocistego
- 1 łyżka pasty miso lub 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól , pieprz mielony
- olej do smażenia
Składniki sosu:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 cebula
- 1 marchewka
- nieduży kawałek selera
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 l bulionu warzywnego
- pęczek zielonej pietruszki
- kilka listków selera
- 2 łyżki sosu z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz mielony (biały lub czarny)
Wykonanie klopsików :
Cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy masło orzechowe lub tahinę, sos sojowy lub miso i miksujemy na jednolitą masę. Tofu rozgniatamy widelcem , dodajemy kaszę, zmiksowaną cebulę i czosnek, mielony len, syrop z agawy i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę kaszy manny lub kaszy kukurydzianej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy na oleju lub pieczemy w piekarniku ( 190 stopni i 30 minut- po 15 minutach klopsiki odwrócić na drugą stronę).
Wykonanie sosu:
Słonecznik zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawiamy na pól godziny. Po tym czasie miksujemy ziarenka razem z wodą w blenderze i odcedzamy na sitku lub za pomocą gazy. Otrzymamy piękną śmietankę słonecznikową do sosu. Zamiast tak przygotowanej śmietanki możemy użyć śmietanki kokosowej
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę , marchew i seler. Smażymy aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze minutę. Do zasmażki dolewamy zimny bulion i śmietankę słonecznikową. Mieszamy energicznie aż powstanie gładki sos . Dorzucamy pietruszkę i seler , doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem , pieprzem i solą. Wrzucamy klopsiki i gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut. Pietruszkę i seler wyciągamy ( możemy też posiekać drobno listki i dodać na koniec do sosu).
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Klopsiki bardzo smaczne. Jeszcze nie zrobiłam sosu, ale upieczone są wyśmienite.